Molen De Put

Geschiedenis

In 1619 stond er op het bolwerk van de 1e Binnenvestgracht een standerdmolen. Deze molen was van Jan Janszoon Put. Aan de overkant op het bolwerk van de Weddesteeg stond ook een standerdmolen. Deze standerdmolen was van de ouders van Rembrandt van Rijn. Beide molens werden door een lange ophaalbrug met elkaar verbonden.

In 1640 brandde Molen de Put af, maar werd spoedig herbouwd, wederom een standerdmolen. Halverwege de 17e eeuw stonden er op de wal rond de vestingstad Leiden 19 standerdkorenmolens. Ze maalden allemaal meel voor de Leidse bevolking.

In 1729 werd standerdkorenmolen de Put vervangen door een hoge stenen stelling molen. Deze molen kreeg de naam De korenbloem. De Korenbloem werd in 1817 afgebroken.

Het bolwerk had plaatsgemaakt voor de Morspoortkazerne, deze werd in 1981 afgebroken. Bij de sloop van de kazerne stuitte men op de funderingen van de standerdmolen uit 1619. 
Het bolwerk werd terug gebracht en het parkje aangelegd, maar er was geen geld voor de herbouw van een molen. 
Met geld dat bijeen gebracht werd door de Leidse bevolking, en sponsoring, is in 1986-1987 de huidige standerdkorenmolen De Put herbouwd.